Google Alerts

Omschrijving: 

Google Alerts is een handig instrument wanneer je wil achterhalen wat er wordt gezegd over je school of vakgebied, om een nieuwsonderwerp op de voet te volgen of op de hoogte te blijven van een onderwerp waarover je de laatste actualiteit steeds wil kennen.

Google Alerts werkt als volgt:

 • Ga naar de website www.google.be/alerts en voer de zoekopdracht in waarin je geïnteresseerd bent.
 • Geef aan welk type informatie je wilt ontvangen: nieuws, blogs, updates, video, discussies of alles.
 • Geef aan hoe vaak je deze informatie wilt ontvangen (kies: dagelijks of wekelijks) en hoeveel informatie (kies: alleen de beste resultaten of alles)
 • Als er nieuwe resultaten zijn, worden deze door Google Alerts per e-mail naar jou verzonden.
 • Hoewel je geen Google Account nodig hebt om de melding aan te maken, kan je de melding alleen weer ongedaan maken via jouw Google Account

Enkele concrete voorbeelden van wat je kan doen in Google Alerts:

 • Een product volgen: voer een productnaam in tussen aanhalingstekens om een dagelijkse e-mail te ontvangen met de laatste nieuws-, blog- en internetresultaten over je product. Voorbeeld: [ "Smartboard" ] 
 • Bekijken wat er over iemand wordt gezegd: voer de volledige naam tussen aanhalingstekens in om een e-mail met nieuwsartikelen, blogberichten en webpagina's te ontvangen waarop deze naam wordt vermeld. Voorbeeld: [ "Jan Janssen" ] Als het een naam is die veel voorkomt dan kan je uitsluitingstermen gebruiken om niet-relevante resultaten te verwijderen. Als de naam bijvoorbeeld hetzelfde is als die van een bekende wielrenner, voeg je '-tour' toe aan de zoekopdracht. Voorbeeld: [ "Jan Janssen" -tour ]. Als je veel resultaten ontvangt van een site waarin je niet geïnteresseerd bent, kan je de resultaten van deze site uitsluiten. Als je bijvoorbeeld geen resultaten van twitter.com wilt ontvangen, voeg je [ -site:twitter.com ] toe aan  zoekopdracht. Voorbeeld: [ "Jan Janssen" -site:twitter.com ].
 • Blijf op de hoogte van het nieuws: voer een onderwerp dat je interesse heeft in tussen aanhalingstekens om een dagelijkse e-mail te ontvangen met nieuwsresultaten over dat onderwerp. Voorbeeld: [ "opwarming van de aarde" ].  Als je alleen resultaten uit kranten wilt ontvangen, wijzig je de waarde van het veld 'Type' van 'Alles' in 'Nieuws'.
Filmpje: 

Onderstaand filmpje geeft een duidelijke uitleg over het gebruik van Google Alerts:

UDL verantwoording: 

Principe 2: Studenten kunnen op verschillende manieren met materiaal omgaan en op verschillende manieren aantonen wat ze geleerd hebben

 • Richtlijn 4:  Verschillende manieren aanbieden om actief om te gaan met de leerstof. Als je van je studenten verwacht dat ze up-to-date blijven in verband met een bepaald onderwerp kan je hen aanraden om gebruik te maken van Google Alerts. Op die manier kunnen ze actief recente informatie verzamelen, betreffende een zelf gekozen onderwerp.

Principe 3: Studenten op verschillende manieren betrokken laten voelen

 • Richtlijn 8: Doorzetting creëren. Studenten die aan een scriptie werken hebben niet elke dag evenveel zin om aan de slag te gaan. Wanneer ze over hun scriptieonderwerp dagelijks per mail verzonden nieuwe informatie toekrijgen, zal de  continuïteit van hun leerproces bevorderd worden.
Voor- en nadelen: 

Voordeel

 • Je kan aangeven dat bv. alleen het Google-nieuws gescand moet worden.
 • Je ontvangt de alerts in je mailbox en bepaalt zelf de frequentie ervan.
 • Mogelijkheid om via RSS op de hoogte gehouden te worden van nieuwe meldingen

Nadeel

 • Google Alerts kijkt alleen naar wijzigingen in de top 10 (nieuws) of in de top 20 (het volledige web) van de zoekresultaten. Daardoor mist je vaak lager gerangschikte informatie.
 • Gratis in ruil voor reclame  op de website.
UDL-praktijkvoorbeeld(en): 

Als docent geschiedenis vind je het belangrijk dat jouw studenten de politieke situatie in België zeer goed opvolgen. Omdat je ook beseft dat het voor studenten niet altijd haalbaar is om elke dag de krant te lezen of het nieuws te bekijken, raad je hen aan om gebruik te maken van Google Alerts. Via Google Alerts kunnen ze op de hoogte blijven van het nieuws.

Handleidingen URL: 
http://www.google.be/support/alerts/bin/static.py?hl=nl&page=guide.cs&guide=28413&rd=1&printable=1
Prijzen: 
Gratis